Insect-O-Cutor
Home Veelgestelde vragen over insectenlampen
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@insect-o-cutor.nl

Veelgestelde vragen over insectenlampen

Insectenlamp

Een insectenlamp voorkomt overlast van vliegen en andere vliegende insecten. Het zijn broodnodige insectenbestrijders op plaatsen waar goede hygiëne hoog in het vaandel staat. Insectenlampen voorkomen overlast van vliegende insecten in restaurants, bars, fabrieken, ziekenhuizen en op tal van andere plaatsen. Er zijn uiteenlopende modellen verkrijgbaar, variërend van design insectenlampen tot industriële insectenlampen.

Hoe werkt een insectenlamp?

Een insectenlamp of vliegenlamp is voorzien van een uv-lamp (tube). De insecten worden door ultraviolet licht aangetrokken en vervolgens gedood door hoogspanning, of gevangen op een kleverige lijmplaat (glueboard). De uv-insectenlamp straalt voor vliegende insecten aantrekkelijk licht met een bepaalde golflengte uit. Dit licht is vergelijkbaar met het licht van de zon en heeft een natuurlijke aantrekkingskracht als bron van warmte.

Wat is een splintervrije insectenlamp?

Een splintervrije uv-Lamp is voorzien van een speciale FEP-coating (Fluor Ethyleen Propyleen). Mocht een lamp stuk gaan, dan voorkomt de coating dat glasscherven in de ruimte terecht komen. Met name in omgevingen voor voedselproductie, farmaceutische industrie, restaurants, hotels en catering, maar ook in openbare ruimtes zoals scholen, wellness en ziekenhuizen, worden vliegenvangers voorzien van splintervrije uv-lampen gebruikt. De lichtdoorlatende FEP-coating is speciaal ontwikkeld voor uv-Lampen en laat 97% van het uv-licht door, zonder dat verkleuring van de lamp optreedt door absorptie van het uv-licht.

Alle splintervrije uv-Lampen voldoen aan de IEC61549-norm voor splintervrije lichtbronnen.

Hoe vaak een uv-lamp vervangen en waarom?

Aanbevolen wordt om een uv-lamp in een insectenlamp elke 12 maanden te vervangen. Na deze periode is de hoeveelheid uv-licht zodanig minder, dat vliegen minder snel door het licht worden aangetrokken.

De hoeveelheid uv-licht neemt langzaam maar zeker af, naarmate de lamp ouder wordt. Terwijl de vliegenlamp blijft branden en blauw en groen licht blijft uitstralen, daalt na circa 8000 branduren het uv-niveau - dat mensen niet kunnen zien - zo sterk, dat vliegende insecten niet meer door het licht worden aangetrokken. Door jaarlijks de uv-lamp te vervangen, blijft de hoeveelheid uv-licht op uv-niveau en de vliegenlamp effectief.

De meest logische tijd om een uv-lamp te vervangen is in de maanden maart of april, vóór de start van het 'vliegenseizoen'.

Hoe vaak kleefplaten in een insectenlamp vervangen?

Kleefplaten (glueboards) kunnen het beste iedere 4 weken worden vervangen omdat de lijm na deze periode kan uitdrogen waardoor vliegende insecten minder goed vastkleven.

In een bijzonder droge of stoffige omgeving kan het interval van vervanging hoger liggen.

Klantenreacties

Insect-O-Cutor biedt oplossingen voor een breed scala aan problemen op het gebied van vliegende insecten.
“Professioneel en betrouwbaar”
Dhr. Meusen
“Zeer correct advies gekregen. Dank!”
Piet
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@insect-o-cutor.nl