Insect-O-Cutor
Home Soorten vliegen
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@insect-o-cutor.nl

Soorten vliegen

Overlast van vliegen

De verscheidenheid aan vliegen is ontzettend groot. Samen met alle muggensoorten zijn er wereldwijd al zo'n 120.000 soorten beschreven. Het soort vliegen dat in een gebied leeft, is onder andere afhankelijk van het klimaat en de aanwezige voedselbronnen.

Ook in Nederland en België komen veel soorten vliegen voor. Sommige soorten veroorzaken veel overlast omdat deze in woningen en andere gebouwen op zoek gaan naar voedsel. Van andere vliegensoorten wordt juist geen hinder ondervonden omdat deze zich vooral in de natuur ophouden, in de nabijheid van bloemen en planten.

Hier volgt een korte opsomming van bekende vliegensoorten in Nederland en België:

Huisvliegen

De bij ons meest bekende vliegen zijn de huisvliegen. Er zijn vele soorten huisvliegen variërend in afmetingen en vorm, waaronder de gewone huisvlieg en de kleine huisvlieg. Huisvliegen leven van etensresten, van dierlijk en plantaardig afval. Zij komen daarom op grote schaal voor in de directe leefomgeving van mensen. De huisvliegen trekken graag de woningen binnen om op zoek te gaan naar voedsel.

Bromvliegen / Vleesvliegen

Bromvliegen zijn groter dan huisvliegen. Deze vliegen zijn te herkennen aan de blauw/groene kleur en de bekende glans op het lichaam. Bromvliegen bevinden zich voornamelijk in de omgeving waar volop dierlijke voedingsstoffen te vinden zijn. Ze komen in hoge aantallen voor in een omgeving waar mest of uitwerpselen aanwezig zijn, bijvoorbeeld bij boerderijen, paardenstallen en uitlaatplaatsen voor honden. In de mest worden de eitjes gelegd. De bromvliegen voeden zich naast kadavers ook met nectar.

Steekvliegen

Bekende steekvliegen in Nederland en België zijn dazen. Deze vliegensoort wordt ook wel de paardenvlieg genoemd. Dazen komen veel in de omgeving van boerderijen en in het buitengebied voor. Deze vliegen bijten in de huid van het vee om zich te voeden met het bloed. In een paardenwei wordt vaak een dazenval opgesteld om de paarden te beschermen tegen deze vervelende steekvliegen. Wanneer je door een daas (dazerik of bouw) gebeten wordt, krijg je een bult die gaat jeuken.

Zweefvliegen

Zweefvliegen veroorzaken weinig overlast voor de mens. Zij worden voornamelijk aangetrokken door bloemen. Zweefvliegen hebben felle kleuren en mooie kleurschakeringen. Ze lijken op kleine wespen. Zweefvliegen bewegen zich sierlijk door de lucht.

Fruitvliegen

We kennen allemaal de fruitvliegen. De kleine fruitvliegjes vermeerderen zich in hoog tempo en worden aangetrokken door overrijp of rottend fruit. Ook komen de fruitvliegjes af op zoete dranken, kortom, ze houden van zoete voedingsbronnen. Fruitvliegen kunnen in huis veel hinder veroorzaken. Ook bedrijven kampen vaak met overlast van fruitvliegen en zetten daarom stevig in op effectieve bestrijding.

Vliegen veroorzaken onhygiënische omstandigheden in woningen, horecazaken, kantines, productiebedrijven, verzorgingshuizen en ziekenhuizen. Verschillende vliegensoorten nestelen zich in mest en voeden zich met rottend vlees, vis en kadavers. Wanneer ze zich vervolgens op plaatsen begeven waar goede hygiëne vereist is, kunnen zij op mensen ziekten overbrengen.

Klantenreacties

Insect-O-Cutor biedt oplossingen voor een breed scala aan problemen op het gebied van vliegende insecten.
“Zeer correct advies gekregen. Dank!”
Piet
“Professioneel en betrouwbaar”
Dhr. Meusen
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@insect-o-cutor.nl